Thema 2023: Sport

Toni Kroos, Steffi Graf, Roger Federer, Arnold Schwarzenegger. Dit zijn namen van Duitstalige topsporters die bijna iedereen weleens gehoord heeft. Veel van de bekende namen in de sportwereld komen uit Duitstalige landen. Maar niet alleen bekende sporters komen uit Duitstalige gebieden, ook bekende sportmerken zoals Adidas, Puma en Intersport. En wist je dat Duitsland een van de eerste landen was waar moderne handbalwedstrijden gespeeld werd? En dat bobsleeën uit Zwitserland komt? En natuurlijk is Oostenrijk het meest populaire wintersportland voor Nederlanders. Reden genoeg om het thema ‘Sport’ in het zonnetje te zetten op de Dag van de Duitse taal 2023!

Nationale Mach-mit-quiz

Op de Dag van de Duitse taal zelf konden schoolklassen weer meedoen aan onze interactieve webquiz over het thema ‘sport’ (zie: machmit.nl/quiz.) De klas met de meeste goede antwoorden wint en ontvangt een Duits etentje, gesponsord door Noordhoff. De winnaar werd via Facebook en Twitter bekend gemaakt. 

Escape room 'Sport'

Het Duitsland Instituut Amsterdam ontwikkelt voor de Dag van de Duitse taal 2023 een digitale, interactieve Escape Room die ongeveer een lesuur van 40 minuten in beslag neemt. Leerlingen moeten een mysterie passend bij het thema 'sport' oplossen door puzzels te spelen. Hierbij moeten ze Duits lezen, schrijven, spreken en luisteren. Met échte Duitsers! 

 

International School Den Haag

Thema 2022: Reizen 

De DACH-landen (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland) zijn geliefde vakantielanden voor Nederlanders. En dat is niet zonder reden. Van steden bezoeken en cultuur snuiven tot aan wandelen (in de bossen en bergen) en skiën in de Zwitserse Alpen: er is voor iedereen wat moois te beleven! Daarnaast liggen de landen niet ver van Nederland en zijn ze gemakkelijk te bereiken met de auto en camper, of zelfs met de fiets!

Om te laten zien hoe veelzijdig en mooi de DACH-landen zijn, stond de Dag van de Duitse taal dit jaar in het teken van het thema reizen.

Op deze website konden scholen inspiratie voor activiteiten rondom ‘reizen’ opdoen, hun eigen initiatief aanmelden en tot 23 juli een Mach-mit-pakket met leuke gadgets, lesmateriaal en versieringen bestellen.

Nationale Mach-mit-quiz

Op de Dag van de Duitse taal zelf konden schoolklassen weer meedoen aan onze interactieve webquiz over het thema ‘reizen’ (zie: machmit.nl/quiz.) De klas met de meeste goede antwoorden won en ontving een Duits etentje, gesponsord door Noordhoff. De winnaar werd via Facebook en Twitter bekendgemaakt. 

Escape room 'Reisen'

Het Duitsland Instituut Amsterdam ontwikkelde een digitale, interactieve Escape Room die ongeveer een lesuur van 40 minuten in beslag neemt (nog steeds te spelen!). Leerlingen reisden virtueel door Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland en kwamen door middel van puzzels op allerlei bijzondere plekken. Om het eindpunt te bereiken moesten ze Duits lezen, schrijven, spreken en luisteren. Met échte Duitsers! Het materiaal was geschikt vanaf klas 3.

Sprachstammtisch: Nacht der deutschen Sprache

Der Tag der deutschen Sprache zum Thema 'reisen' feierlich abschließen? Dat kon bij de Sprachstammtisch Nacht van de Duitse taal op 11 oktober! Zowel Nederlandstaligen die Duits leren als ook Duitstaligen die hun Nederlands willen oefenen, konden deelnemen aan deze Sprachstammtisch-Special. Tijdens spelletjes en gezellige gespreksrondes wisselden we via Zoom onze leukste en grappigste reisverhalen uit. Aanmelden is mogelijk via het aanmeldformulier.

De Sprachstammtisch is een initiatief van Studeren in Duitsland, de Bachelorstudie Duitslandstudies aan de UvA en het Duitsland Alumni Netwerk.

Duits-Nederlandse-Handelskamer: Duitslanddag

Op de Dag van de Duitse taal vond ook de Duitslanddag van de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) plaats. Op 11 oktober kwamen in Amersfoort 1.000 ondernemers bij elkaar om alles te weten te komen over zakendoen in Duitsland. Günter Gülker, directeur van de Duits-Nederlandse Handelskamer, opende de Duitslanddag samen met actrice en presentatrice Chantal Janzen, Bart van der Vis (director van Coolblue Germany) en Quirine de Weerd (director Corporate Social Responsibility & Communications bij Lidl). Meer over de Duitslanddag. 

 

 

Thema 2021: Austausch

De uitwisseling tussen Nederland en ons grootste buurland is er op allerlei gebieden: cultureel, politiek, economisch, maar ook op het gebied van taal. Door met elkaar uit te wisselen is het mogelijk om verschillen en overeenkomsten te ontdekken en daarmee de eigen kennis en ervaring te vergroten. Je leert een taal en cultuur pas écht kennen, door daadwerkelijk met elkaar in contact te komen, wat uiteindelijk ontzettend waardevol is voor een goede samenwerking tussen verschillende landen.

Met de Dag van de Duitse taal vieren wij dit jaar alle mogelijkheden van ‘Austausch’ tussen Nederland en Duitsland en het belang daarvan. Door corona zijn de mogelijkheden natuurlijk nog op veel gebieden beperkt, maar het is ook een kans om te ontdekken dat er ook digitaal veel mogelijk is aan uitwisseling.

Op deze website kunnen scholen inspiratie voor activiteiten rondom ‘Austausch’ opdoen, hun eigen initiatief aanmelden en konden tot 20 juli een Mach-mit-pakket met leuke gadgets, lesmateriaal en versieringen bestellen.

Nationale quiz

Op de Dag van de Duitse taal zelf konden schoolklassen weer meedoen aan onze interactieve webquiz over het thema Austausch. De 'beste' klas van Nederland wordt via Facebook bekendgemaakt en wint een Duits etentje, gesponsord door Noordhoff. De quiz kan gemaakt worden via machmit.nl/quiz.

Escape room 'Austausch'

Het thema van de Dag van de Duitse taal 2021 is ‘Austausch’. Het Duitsland Instituut Amsterdam heeft daarvoor een digitale, interactieve Escape Room ontwikkeld die ongeveer een lesuur van 40 minuten in beslag neemt (nog steeds te spelen!) De leerlingen verplaatsen zich in een uitwisselingsleerling, die belangrijke documenten heeft verloren. Welke stad is de bestemming ook al weer? En hoe heette de leerling bij wie ze konden overnachten? Aan de hand van verschillende raadsels zoeken de leerlingen de laatste informatie voor hun uitwisseling uit. Het materiaal is geschikt vanaf klas 3. 

Ook organiseerden de leden van de Actiegroep Duits evenementen op de Dag van de Duitse taal 2021: 

Bezoek Actiegroep Duits aan de Europese School in Den Haag

Op de Europese School in Den Haag werd in aanwezigheid van de Actiegroep Duits de Dag van de Duitse taal uitgebreid gevierd. De nieuwe Duitse ambassadeur Cyrill Jean Nunn ging op bezoek en in gesprek met de leerlingen. Daarnaast was er een uitgebreid programma van de Actiegroep Duits over ‘Jung sein in Deutschland’ en over Berlijn. Leerlingen konden speeddaten met leeftijdsgenoten van een partnerschool in Bonn. Alles dus in het teken van het thema 'Austausch'. Bekijk hier de video van het bezoek van de Actiegroep Duits aan de Europese School in Den Haag.

Duitsland Instituut Amsterdam: Kleurwedstrijd

Doe mee aan onze kleurwedstrijd en maak kans op een mooie prijs! Download de kleurplaat, print hem, kleur hem zo mooi mogelijk in en stuur een foto ervan naar info@machmit.nl. Meedoen kon t/m 25 september 2021. De prijswinnaar zal persoonlijk benaderd worden. Succes!

Duitslanddesk: Studenten en scholieren “im Austausch”

Wat 'Austausch' precies inhoudt, hebben de studentenambassadeurs van de Duitslanddesk tijdens hun studieperiode in Duitsland op allerlei vlakken kunnen ondervinden. Op de Dag van de Duitse taal 2021 gingen ze op pad en vertelden op 10 scholen door heel het land over hun persoonlijke ervaringen: Hoe is het om in Duitsland te studeren? Wat zijn belangrijke verschillen tussen de Duitse en de Nederlandse cultuur? En hoe zit het eigenlijk met de Duitse taal – is het moeilijk om je op de universiteit in het Duits verstaanbaar te maken? De studentenambassadeurs beantwoorden deze en natuurlijk ook andere vragen van de scholieren. Via een live-verbinding praatte ook een Duitse studiegenoot of vriend van de studentenambassadeur mee en aansluitend konden de leerlingen tijdens een bordspel zelf verschillende Duitse studentensteden ontdekken.

De studentenambassadeurs van de Duitslanddesk bezoeken gedurende het gehele jaar scholen en informeren scholieren in het Duits of Nederlands over studeren in Duitsland. Wil je ook een studentenambassadeur bij jouw in de klas ontvangen? Kijk dan op de website Studeren in Duitsland voor meer informatie en aanmelding.

Wil je in de les aandacht besteden aan studiemogelijkheden in Duitsland of Duitse studentensteden? De Duitslanddesk heeft speciaal lesmateriaal ontwikkeld over Duitse studentensteden met ervaringen van Nederlandse studenten voor klas 3/4 en klas 5/6.

Sprachstammtisch: Nacht der deutschen Sprache

In den Tag der deutschen Sprache zum Thema Austausch reinfeiern? Dat kon bij de Sprachstammtisch Nacht van de Duitse taal op 21 september. Deelnemen aan deze Sprachstammtisch-Special konden zowel Nederlandstalige die Duits leren als ook Duitstalige die hun Nederlands willen oefenen. Tijdens spelletjes en gezellige gespreksrondes wisselden we via Zoom onze ervaringen met het leren van onze buurtaal uit. We hadden het over lievelingswoorden en gezegdes en ook succeservaringen en blunders bij het leren het Duits/Nederlands kwamen aanbod. 

De Sprachstammtisch is een initiatief van Studeren in Duitsland, de Bachelorstudie Duitslandstudies aan de UvA en het Duitsland Alumni Netwerk.

 

 

Thema 2020: Duitstalige literatuur

In literatuur komt bij uitstek de kracht van taal tot uitdrukking. Het Duitse taalgebied heeft vele literaire grootheden voortgebracht. Van de sprookjes van de gebroeders Grimm tot de beklemmende verhalen van Franz Kafka. Of, moderner, de romans van Daniel Kehlmann en Robert Menasse. Om nog maar te zwijgen over Goethe en Thomas Mann: allemaal schrijvers die veel gelezen worden en nog regelmatig naar het Nederlands worden vertaald. 

Op deze website kunnen scholen inspiratie opdoen voor 'literaire' activiteiten in les met ons ideeënboekje en literaire afspeellijst en konden zij een Mach-mit-pakket bestellen met leuke gadgets, lesmateriaal en versieringen (inschrijving is ondertussen gesloten) en u kunt uw eigen initiatief aanmelden.

LET OP: Onderstaande activiteiten zijn allemaal vanwege het coronavirus verplaatst naar 14 september.

Nationale quiz

Op de Dag van de Duitse taal zelf konden schoolklassen weer meedoen aan onze interactieve webquiz over Duitstalige literatuur. Naast kennis is deze keer ook creativiteit gevraagd: de laatste vraag bestaat uit een gedicht dat moet worden afgemaakt. De jury koos aan het einde van de dag de beste klas. Zij krijgen een Duits etentje, gesponsord door Noordhoff. De quiz kan nog steeds gemaakt worden. 

Lancering 'Duits werkt'

Op de Duitslanddag (zie ook hieronder) was de Actiegroep Duits vertegenwordigd om te vertellen over ons nieuwe gastlessenprogramma 'Duits werkt', waarbij ondernemers in de klas komen om leerlingen enthousiast maken over het vak. Dit doen ze door te vertellen over hoe het spreken van de taal helpt bij de samenwerking met de oosterburen en door uit te leggen hoe leerlingen met kennis van Duits later meer kans maken op een baan. Meer informatie over 'Duits werkt'.

 

Daarnaast organiseerden de leden van de Actiegroep Duits ook evenementen op de Dag van de Duitse taal 2020: 

Duits-Nederlandse-Handelskamer: Duitslanddag

Dé dag over zakendoen in Duitsland: de Duitslanddag is een ultiem platform om bij ruim 80 experts advies in te winnen voor uw activiteiten op de Duitse markt. Het evenement vond in verband met de coronamaatregelen volledig online plaats en bood sessies over marktentree, juridische vraagstukken, fiscale wetenswaardigheden en online verkoop in Duitsland. Daarnaast stonden in deze vierde editie digitalisering, circulaire economie en duurzaamheid centraal. Zo deelde hoofdsponsor Mercedes-Benz zijn visie op mobiliteit van de toekomst met daarin focus op duurzame doelen én digitale innovaties. De Duitslanddag bood ook scholieren een podium: zij konden in gesprek gaan met de Duitse ambassadeur en een Duitse poetry slam voorbereiden. Meer over de Duitslanddag

Duitsland Instituut Amsterdam: Brechts bezaubernder Buchsalon

"Eintritt frei und Vorhang auf:" ter gelegenheid van de Dag van de Duitse taal organiseerde het Duitsland Instituut Amsterdam "Brechts bezaubernder Buchsalon", te volgen via livestream met Duitstalige literatuur direct naar jouw huiskamer. Met de mooiste Geschichten, Gespräche en livemuziek met schrijver en dichter Iduna Paalman, literatuurcriticus Jens Bisky, Elbert Besaris die o.a. de hilarische 'Känguru-Chroniken' van Marc-Uwe Kling vertaalde en singer-songwriter Renee van Bavel die haar nieuwe CD 'Von Dieser Welt' presenteerde. Moderatie: Marja Verburg en Trixie Hölsgens (DIA). Meer over "Brechts bezaubernder Buchsalon". Kijk de streams terug via de Facebookpagina van het Duitsland Instituut Amsterdam

Duitslanddesk: Digitale Sprachstammtisch

Ter gelegenheid van de Dag van de Duitse taal was de maandelijkse "Sprachstammtisch" op zondag 13 september in de vorm van een literaire pubquiz. Zo kon je je talenkennis verbeteren, meer over Duitstalige literatuur leren en tegelijk andere Duits-fans leren kennen. De quiz werd gespeeld via Zoom, dat betekent dat iedereen, onafhankelijk van de woonplaats, kon deelnemen. De winnaar heeft een mooie prijs ontvangen, gesponsord door Athenaeum Boekhandel. Meer informatie over de pubquiz

Duitsland Instituut Amsterdam: Märchenstunde

Ook basisscholen konden dit jaar Duitstalige literatuur onder de aandacht brengen met dit lesmateriaal rondom het sprookje "Die Bremer Stadtmusikanten". Compleet met video en knutselmateriaal. Download het lesmateriaal (pdf) en bekijk de instructievideo

Nuffic: Maand van Taal en Wereldburgerschap in het basisonderwijs

Nuffic heeft september tot de Maand van Taal en Wereldburgerschap in het basisonderwijs uitegropen. Geïnteresseerden kunnen zich voor webinars over vroeg vreemdetalenonderwijs inschrijven. Er is o.a. een sessie over het belang van Duits voor Nederland, verzorgd door het Duitsland Instituut Amsterdam op 25 september, alsmede een webinar over good practice vroeg Duits door docente Franzis Pranger-Wiese op 2 oktober. Meer informatie.

 

Thema 2019: Duitstalige muziek

Van Herbert Grönemeyer tot Casper en van Nena tot Revolverheld: met het motto "Duitstalige muziek" wordt duidelijk dat de Duitse taal niet alleen nuttig is, maar ook mooi en poëtisch.

Op deze website kunnen scholen inspiratie voor 'muzikale' activiteiten opdoen, hun eigen initiatief aanmelden en konden tot 17 februari een Mach-mit-pakket met leuke gadgets, lesmateriaal en versieringen bestellen.

Nationale quiz

Op de dag zelf konden schoolklassen meedoen aan onze interactieve webquiz over Duitstalige muziek. De 'beste' klas van Nederland wordt via Facebook bekend gemaakt en wint een Duits etentje, gesponsord door Noordhoff Uitgevers. De quiz kan nog steeds gedaan worden, net als die van vorige jaren. Ze zijn te vinden op machmit.nl/quiz

 

Daarnaast organiseerden de leden van de Actiegroep Duits ook evenementen op de Dag van de Duitse taal zelf: 

Duitsland Instituut Amsterdam: Muzikaal programma op basisschool scholengroep Plateau in Assen

Het Duitsland Instituut Amsterdam was op de Dag van de Duitse taal met een muzikaal programma te gast op de basisschool van scholengroep Plateau in Assen. In interactieve gastlessen leerden de scholieren meer over Duitstalige muziek en gingen ze zingend en dansend aan de slag met een Duitse musical. Daarnaast trad Hip Hop-groep Eklips van het CSG Beilen op, de winnaars van de landelijke Duitse Hip Hop-battle 2018.   

 

Nuffic: Bootconferentie Buurtaal voor allemaal. Praktisch DE/NL? Ja bitte!

  • Hoe implementeer ik buurtaalonderwijs Duits op mijn school?
  • Welke lesmaterialen zijn er?
  • Welk lesmateriaal voor de aansluiting PO/VO is door Nuffic ontwikkeld?
  • Hoe onderhoud je contact met leerlingen over de grens?
  • Welke subsidies zijn beschikbaar?

Het kwam aan bod tijdens de bootconferentie op de Rijn op dinsdag 26 maart 2019. De Graaf van Bylant voer van Tolkamer naar Emmerich en terug. Floor Haanstra & Riet Steffann van het Kenniscentrum Buurtalen van Nuffic nodigden u hiervoor van harte uit. In samenwerking met verschillende partijen hebben we een programma samengesteld dat vooral praktische handvatten biedt aan degenen die buurtaalonderwijs geven. Meer informatie. Omdat buurtaalonderwijs niet in het curriculum zit, was deze dag gratis toegankelijk. De conferentie richtte zich op leraren in het basis- en voortgezet onderwijs, andere lesgevers en schooldirecteuren. 

 

Goethe-Institut Niederlande en Duits in beroepscontext: Manifestatie voor het bedrijfsleven

Op 26 maart vond een manifestatie plaats op het historische bedrijvenpark van DRU in Ulft. Deze manifestatie was gericht op bedrijven en op scholen voor beroepsonderwijs met het motto: spreek de taal van je klant; spreek Duits!

Duitsland is verreweg de grootste handelspartner van Nederland. Een goede relatie met Duitse bedrijven is daarom van groot belang voor ons bedrijfsleven. Veel Nederlandse bedrijven hebben direct of indirect te maken met Duitse klanten of opdrachtgevers. Een bedrijf waarvan het personeel zich in het Duits kan uitdrukken heeft een duidelijk marktvoordeel. De Nederlands-Duitse Handelskamer heeft een onderzoek laten doen waaruit blijkt dat Duitse opdrachtgevers veelal geen genoegen nemen met Engels als voertaal. Wie Duits kan spreken heeft een streepje voor!

Duits zit in de lift in het Nederlands beroepsonderwijs. Nadat het aanbod van het vak Duits in het MBO zich jarenlang in een neerwaartse spiraal bevond, is er nu een verheugende opleving. Duits wordt weer aan steeds meer ROC’s en daarbinnen bij steeds meer opleidingen aangeboden. Bij de keuzeprogramma’s van de ROC’s staat Duits opeens in de top vijf!

Beroepsopleidingen en bedrijfsleven hebben hier een gemeenschappelijk belang: onze toekomstige vakmensen moeten de Duitse taal beheersen, zodanig dat ze met vakcollega’s uit het buurland kunnen communiceren. Duits moet je leren in de beroepscontext, jongeren moeten hun mondje kunnen roeren in het Duits en de vaktaal beheersen.

Download hier de uitnodiging van het evenement (pdf)

 

 

2018

Quiz Dag van de Duitse taal 2018 


We maakten voor de Dag van de Duitse taal op 17 april 2018 een nieuwe taalquiz "Deutsch im Berufsleben". U kunt nog steeds meedoen via deze link. De klassen die het beste resultaat behaalden op de Dag van de Duitse taal wonnen een Duits etentje, mede mogelijk gemaakt door Noordhoff Uitgevers. Daarnaast hebben Nuffic en het Duitsland Instituut Amsterdam een speciale quiz voor het basisonderwijs ontwikkeld. 

U kunt ook nog meedoen met de quiz van de Dag van de Duitse taal 2017 en de Europese Dag van de Talen 2017.

Duitslanddag

 

Op de Dag van de Duitse taal vond ook de jaarlijkse Duitslanddag van de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) plaats. Op 17 april kwamen in Utrecht 800 ondernemers bij elkaar om alles te weten te komen over zakendoen in Duitsland. Iedereen kon er die dag via livestream bij zijn: de Actiegroep organiseerde panelgesprekken waarbij een brug werd geslagen tussen het onderwijs en het zakenleven: “Scholieren vragen – Experts antwoorden”. Wat is het belang van de Duitse taal op de werkvloer? Welke kansen liggen er voor Nederlandse ondernemers in Duitsland? En is Engels belangrijker dan Duits? Nederlandse ondernemers vertelden over hun persoonlijke ervaringen met de Duitse taal en gaven tips aan de scholieren van ROC Da Vinci in Dordrecht en CSG Willem van Oranje in Oud-Beijerland. Kijk de livestreams hier terug.

Openingspanel van de Duitslanddag van 9.30 – 10.00 uur met

- Roland Boekhout, Member Management Board Banking bij ING
- Jacques van den Broek, CEO Randstad
- Günter Gülker, directeur van de Duits-Nederlands Handelskamer (DNHK)
- Jaap Schalken, Gilde Equity Management Benelux en eigenaar van Olandese BV

Middagpanel van de Duitslanddag van 13.30 – 14.00 uur met
- Lodewijk van der Borg, technisch directeur bij Kaak Groep
- Dorien Dijkstra, Sales Manager Silver Brons & Duty Free bij Tony’s Chocolonely
- Eduard Schaepman, chief en oprichter van Tribes Inspiring Workplaces

Download de flyer (pdf)

Opening 

De feestelijke opening van de Dag van de Duitse taal 2018 vond plaats op het Deltion College in Zwolle, voor mbo-opleidingen. Na een welkomstwoord door Synke Hotje (Actiegroep Duits) en Herman Zwakenberg (Deltion College) gaven taalassistenten van de Mach-mit-Mobil gastcolleges over Landeskunde en Technik & Innovation. Ook deden de schoolklassen mee aan de landelijke Mach-mit-quiz over ‘Duits in het beroepsleven’ en volgden ze via livestream de hierboven genoemde panelgesprekken van de Duitslanddag.

Socialmedia-actie ‘Lievelingswoord’

Een tweede actie die wij organiseerden in samenwerking met de Duitslanddag was 'Lievelingswoord':

Graag zien wij jullie Duitse lievelingswoord op de Dag van de Duitse taal en ook op de Duitslanddag terug! Jullie kunnen selfies met jullie Duitse lievelingswoorden posten. Heel makkelijk:

• Schrijf jouw lievelingswoord op een A4tje, knip het uit als een tekstballon
• Neem een selfie
• Post het met de hashtags #Duitslanddag en #DagvandeDuitsetaal op Twitter, Facebook of Instagram.
• Scholieren die hun lievelingswoord hebben geknutselt (zie ideeënboekje) kunnen natuurlijk ook een foto van zichzelf met hun kunstwerk posten.

Tijdens de Duitslanddag hadden ook ondernemers de mogelijkheid om zich samen met hun Duitse lievelingswoorden te laten fotograferen. De foto’s werden met de hashtags #Duitslanddag en #DagvandeDuitsetaal op Twitter gezet.

Uw initiatieven

Scholen en bedrijven in het hele land doen elk jaar mee met leuke initiatieven om het belang van de Duitse taal voor Nederland onder de aandacht te brengen. Heeft u ook meegedaan? Dan horen wij dat graag! U kunt uw eigen initiatief aanmelden via dit webformulier. Daarnaast zijn we erg benieuwd naar foto's van uw Dag van de Duitse taal. Deel ze met ons via #DagvandeDuitsetaal of via mail info@machmit.nl

Ter ondersteuning van uw initiatief op school of in uw bedrijf biedt de Actiegroep lesmaterialen en ideeën aan. Daarnaast kunnen scholen elk jaar enkele weken voor de Dag van de Duitse taal een Mach-mit-pakket bestellen. In dit pakket vindt u materiaal om uw lokaal mee te versieren, lesmateriaal en zoetigheid. 

Nog meer evenementen van leden van de Actiegroep

De leden van de Actiegroep organiseerden op de Dag van de Duitse taal ook zelf evenementen. Lees hieronder meer hierover:

Boekpresentatie: Sungs Laden van Karin Kalisa in de Duitse ambassade in Den Haag
Organisatie: Duitse ambassade in Den Haag

Kleinkust/cabaret: Marc-Uwe Kling en Erik van Muiswinkel: Die Känguru-Chroniken in Boom Chicago, Amsterdam
Een samenwerking van het Goethe-Institut Niederlande, Uitgeverij De Harmonie (uitgever van de Nederlandse vertaling De kangoeroekronieken) en het Duitsland Instituut Amsterdam.

Boekpresentatie: Cultuuruitwisseling - Duitse cultuur in transnationaal perspectief in Spui25, Amsterdam
Organisatie: Duitsland Instituut Amsterdam

Sprachstammtisch: Een speciale editie van de tweewekelijkse Sprachstammtisch waar iedereen die graag Duits spreekt welkom is met gratis Duitse snacks. 
Initiatief: DAAD-taalassistente van het Duitsland Instituut Amsterdam

Frühstücksei XXL: Wekelijks publiceert de Onderwijsafdeling van het Duitsland Instituut Amsterdam het Frühstücksei; een verfrissende en actuele start van de les. Speciaal voor de Dag van de Duitse taal 2018 is er een extra uitgebreid Frühstücksei ontwikkeld.