Docent Duits van het Jaar bekend!

Kerstin Lorenz van het Montessori Lyceum Amsterdam is Docent Duits van 2018

Kerstin Lorenz, docente Duits aan het Montessori Lyceum Amsterdam mag zich Docent Duits van het Jaar noemen. Ze won de landelijke verkiezing, die dit jaar voor het eerst is georganiseerd door de Actiegroep Duits. Tot 1 april kon worden gestemd op de kandidaten. Er zijn in totaal ruim 12.000 stemmen uitgebracht. Ruim vijfduizend daarvan gingen naar Lorenz.

Kerstin Lorenz geeft al meer dan 20 jaar les en doet dat op een eigen wijze: “Het lesgeven en leerlingen begeleiden bij het leren van het Duits, het leren over de Duitstalige landen, dat is waar het mij om gaat, op alle niveaus, aan alle leerlingen van onze school”, legt ze zelf uit. Of ze nu de klas ombouwt tot Tirolerhut, in het Duits hardop meerapt in de klas, of spontaan de klas mee naar buiten neemt om in het Van Gogh Museum om Duitse toeristen te interviewen. Ze probeert van alles om leerlingen enthousiast te maken voor de taal. En dat werkt. ‘Ze haalt letterlijk Duitsland de klas in”, reageert een van haar leerlingen. 

Hieronder vindt u een overzicht van alle genomineerden

Cathleen van Wijk

Cambium College, Zaltbommel

"Ik denk genomineerd te zijn, omdat ik actualiteit in mijn lessen terug laat komen, zoals de verkiezingen 2017 in de vorm van een kort project. Misschien ook doordat ik probeer mee te gaan met de tijd, door een mondeling gedeeltelijk per vlog te doen. Dat ik de leerlingen een fijne leerzame tijd wil bieden met actieve werkvormen, zoals het ‘Honkbalspel’ waarbij je een oefentoets doet binnen het kader van honkbal. Tevens betrek ik ouders regelmatig bij de voortgang/leerproces en houd ik echt van mijn vak, wat ik altijd probeer uit te stralen. Lesgeven in Duits is namelijk mijn ding!"

 

Claudia Jelders

Baken Trinitas College, Almere

"Deutsch macht Spaß! Duits leren is veel meer dan grammatica en woordenschat. Dit probeer ik leerlingen mee te geven en dat kan alleen als het recht uit het hart komt, als je leerlingen mee kunt nemen en als je samen kunt genieten, zoals wij samen dit jaar genoten hebben van een Duitse kerstviering en de Mach-mit-Mobil, de DIA Wahlwagen en nog veel meer. Daarnaast bieden wij sinds zes jaar Goethe certificaten aan, zijn wij een actieve examenpartner van het Goethe Institut en zijn een aanspreekpunt in Flevoland voor collega’s. En na de winst van een leerling bij de Deutsch Olympiade staan wij jaarlijks in de finale van de Deutsch Olympiade."

Claudia Jelders Docent Duits

 

Willeke Voskamp

Baudartius College, Zutphen

"Duits is bij ons, in de grensstreek, heel belangrijk. Ik wijs de leerlingen altijd op het belang van Duits en probeer het ‘stoffige’ imago wat Duits heeft te laten verdwijnen. Duits is zoveel meer dan alleen maar ‘mit, nach, bei, seit, von, zu’! Verder enthousiasmeer ik de leerlingen door te zorgen voor afwisselende lessen met actuele teksten, kijk- en luisterfragmenten en sta ik bekend om de popquizzen! Ik maak veel praatjes in het Duits met leerlingen, om een sfeer te creëren op school waarin leerlingen zich veilig en gezien voelen, en zich ook in het Duits durven te uiten!" 

Willeke Voskamp docent Duits

 

Richard Mulders

Sophianum, Gulpen

"Ik denk dat ik genomineerd ben omdat ik met enthousiasme en passie het vak Duits deel met mijn leerlingen. Belangrijk vind ik het om vaardigheden (bijv. leesteksten) ook op een andere, interactieve manier te trainen (zie filmpje Knack den Code). Daarnaast is Duits voor mij méér dan ‘n taal met grammatica en vaardighedentraining, maar investeer ik ook tijd in Landeskunde en laat de leerlingen kennismaken met de Duitstalige landen en hun cultuur, met al hun overeenkomsten maar vooral ook verschillen… (zie filmpje Backe, backe Kuchen…)" 

 

Richard Mulders docent Duits

 

Franzis Pranger-Wiese

Diverse basisscholen, Gemeente Oldambt & Roc Friese Poort, Leeuwarden

"Als ‘Duitse Juf’ van de Gemeente Oldambt geef ik les in het primair onderwijs. Iedere week nemen we een kijkje over de grens, die daar zo dichtbij is dat men Duitsland bijna kan ruiken. Tijdens de lessen geef ik de kinderen veel ruimte voor hun eigen verhalen en moedig ik ze aan om te laten horen wat ze al geleerd hebben. Hiervoor gebruik ik vaak zelfbedachte powerpoint-shows met veel plaatjes en eenvoudige woordjes en zinnetjes. Mijn assistent ‘Karl’, een handpop, is ongelukkig verliefd op Helene Fischer, waardoor we ook veel Duitse muziek beluisteren.

Mijn ‘thuisbasis’ is het MBO onderwijs , waar ik al tien jaar lang met veel plezier Duitse les geef en buitenlandse stages bemiddel - liefst natuurlijk naar de ‘Heimat’. Het maakt mij gelukkig als de studenten van zo’n stage beleving met een stralende glimlach terug komen en zeggen, dat het in Duitsland ‘supertoll’ was - daar doe ik het voor!"

Franzis Pranger Wiese Docent Duits

 

Rebecca Hesse

Sophanium, Gulpen

"Dé Duits docent van het jaar 2018, genaamd Rebecca Hesse. Mijn enthousiaste manier van lesgeven zorgt ervoor dat de leerlingen op een uitdagende manier de Duitse taal leren. Duitse liedjes en innovatieve tools staan centraal in mijn onderwijs."