Waar kun je in Nederland Duits studeren of op een andere manier bezig zijn met Duits tijdens je studie? Zowel aan de universiteit als op het HBO worden bachelor- en masterstudies aangeboden. Hieronder vindt u een overzicht inclusief links naar de website van de opleidingen.Daarnaast kunt u veel informatie over deze studies vinden op de website studiekeuze123.nl inclusief een vergelijking van de verschillende studies en hier vindt u een overzicht van de open dagen van de diverse opleiding Duitse taal en cultuur en de Lerarenopleidingen Duits. Meer lezen over leraar Duits worden.

De Actiegroep Duits houdt regelmatig interviews met jongeren die bezig zijn met Duits in hun studie in de video-serie "Verder met Duits", speciaal voor studiekiezers.

 

 

Bachelor Duitse taal en cultuur aan de universiteit

Opleiding 2e graads docent Duits op het HBO

Met een tweedegraads bevoegdheid kun je lesgeven in de eerste drie jaar van het havo en vwo (de onderbouw), in het vmbo en in het beroepsonderwijs.

Opleiding 1e graads docent Duits aan de universiteit

Met een eerstegraads lesbevoegdheid kun je in de onderbouw én bovenbouw lesgeven. Instapeis voor de éénjarige lerarenopleiding is in de regel een masterdiploma (zie hieronder voor meer informatie over mogelijke alternatieven).

Opleiding 1e graads docent Duits op het HBO

Instapeis is de 2e graads lesbevoegdheid voor het vak Duits.

Alternatieve lerarenopleidingen

Om het docententekort tegen te gaan zijn verschillende initiatieven ontwikkeld voor bijvoorbeeld zij-instromers. Sommige universiteiten bieden maatwerk om mensen met beroepservaring tot docent op te leiden. Lees meer.

Deutschlehrer in den Niederlanden werden? Hier finden Sie ausführliche Informationen auf Deutsch

In Duitsland studeren

Studenten op de binnenplaats van de Humboldt-Universität in Berlijn. 

Het is ook mogelijk voor Nederlandse studenten om in Duitsland te gaan studeren aan een universiteit of Fachhochschule. Dit heeft vele voordelen, waaronder een enorm studieaanbod, uitstekende onderwijskwaliteit, geen collegegeld en veel keuzevrijheid binnen de studie. Bovendien komt tijdens een studie in Duitsland de Duitse taalvaardigheid natuurlijk op een hoger niveau. Op de onderstaande kaart vindt u het gehele Duitse studieaanbod. Meer informatie over de verschillende mogelijkheden vindt u op de website studereninduitsland.nl.