De Actiegroep Duits heeft in de afgelopen jaren lesideeën en materialen rondom de Dag van de Duitse taal en de Europese Dag van de Talen ontwikkeld. Kijk hieronder voor onze quizzen, presentaties, het activiteitenboekje en ons lesmateriaal bij Duitstalige muziek.

Dag van de Duitse taal 2019

Ideeënboekje 

Doet u mee met de Dag van de Duitse taal op 26 maart 2019? Wij hebben dit boekje gemaakt als inspiratie voor de les. U vindt er diverse activiteiten met het thema van dit jaar: Duitstalige muziek. Van een Libdub tot ‘muzikale’ Frühstückseier en een Bandtagebuch. Wij wensen u alvast veel plezier! 

Download het ideeënboekje 2019 (pdf).

Dag van de Duitse taal 2018

Quiz: Deutsch im Berufsleben

We maakten voor de Dag van de Duitse taal op 17 april 2018 een nieuwe taalquiz "Deutsch im Berufsleben" voor de onder- en bovenbouw van het middelbaar onderwijs. Speel hem hier.

Ideeënboekje 

Op zoek naar inspiratie voor de les? In dit boekje zijn diverse activiteiten te vinden gebaseerd op de door scholen ingezonden acties voor de Dag van de Duitse taal van afgelopen jaar. De activiteiten kunnen naar eigen inzicht worden aangepast, zodat de activiteit ook op uw school uitgevoerd kan worden.

Download het ideeënboekje (pdf).

 

Europese Dag van de Talen 2017

Om de Europese Dag van de Talen 2017 te vieren, heeft de Actiegroep Duits twee interactieve quizzen voor boven- en onderbouw gemaakt (u wordt doorgestuurd naar de website van het Duitsland Instituut Amsterdam).

Klik hier voor de onderbouw-quiz.

Klik hier voor de bovenbouw-quiz

 

Scholierenprojecten voor de Duitse taal

In deze brochure vindt u een overzicht van heel veel projecten rondom de Duitse taal voor Nederlandse scholieren (editie: augustus 2017). Download de brochure (pdf).

 

Dag van de Duitse taal 2017

"Das nationale deutsche Sprachquiz"

Met deze 15 vragen test de klas haar kennis over verschillende aspecten van de Duitse taal.

Download de quiz als powerpointpresentatie of doe de quiz online (u wordt doorgestuurd naar de website van het Duitsland Instituut Amsterdam).

Ideeënboekje 

Op zoek naar inspiratie voor de Dag van de Duitse taal? In dit boekje zijn diverse activiteiten te vinden gebaseerd op de door scholen ingezonden acties van afgelopen jaar. De activiteiten kunnen naar eigen inzicht worden aangepast, zodat de activiteit ook op uw school uitgevoerd kan worden.

Download het ideeënboekje (pdf).

 

Adventsaktion 2016: Kochstudio

Lekker eten hoort bij de Kerst, zeker in Duitsland! Daarom organiseerde de Actiegroep Duits eind 2016 in samenwerking met de uitgeverij Hueber de adventsactie: das deutsche Kochstudio! Leerlingen gingen in groepjes de lekkerste kerstgerechten of gebakjes bereiden en legden dit vast op video. Bekijk hier de beste video's.

 

Europese Dag van de Talen 2016

De Actiegroep Duits heeft twee leuke taalquizzen ontwikkeld voor het vak Duits tijdens de Europese Dag van de Talen: een quiz in een Duitse en een Nederlandse versie voor de onderbouw, en een Duitstalige quiz over meertaligheid voor de bovenbouw. Vier deze dag mee en besteed in de les bijzondere aandacht aan taal met dit nieuwe materiaal van de Actiegroep Duits.

Onderbouw: "Duits taalquiz" (Duitstalig)

Download de quiz als powerpointpresentatie.

Onderbouw: "Duits taalquiz" (Nederlandstalig)

Download de quiz als powerpointpresentatie.

Bovenbouw: “Wörter auf Wanderschaft”

Download de quiz als powerpointpresentatie.

 

Dag van de Duitse taal 2012 - 2016

Het activiteitenboekje

In dit boekje zijn vier activiteiten te vinden gebaseerd op de door scholen ingezonden acties van afgelopen jaar. De activiteiten kunnen naar eigen inzicht worden aangepast, zodat de activiteit ook op uw school uitgevoerd kan worden.

Download het activiteitenboekje (pdf).

Het belang van Duits – Informatieve PowerPoint

Campagne ter versterking van de positie van de Duitse taal in Nederland.

Download de powerpointpresentatie "Het belang van Duits" (ppt).

DeutschlandBilder am Tag der deutschen Sprache 2016

Uitleg over de activiteit rond de opdracht DeutschlandBilder op de Dag van de Duitse taal.

Download de uitleg voor de onderbouw (pdf) en de uitleg voor de bovenbouw (pdf).

Duitslandquiz – 1,2 oder 3

Leuke quiz van 15 vragen voor de echte Duits(land)kenners.

Download de powerpointpresentatie "Eins, Zwei oder Drei" (ppt).

Duitslandquiz Petje-op-petje-af

Nog een leuke quiz (16 vragen) om de kennis over Duitsland te testen.

Download de powerpointpresentatie "Petje op, petje af" (pptx).

Alternatieve Duitslandquiz

Bent u na het doen van bovenstaande quizzen op zoek naar een nieuwe? Wij hebben deze alternatieve Duitslandquiz gemaakt voor de hele klas.

Download de powerpointpresentatie van deze alternatieve Duitslandquiz (ppt).