Contactpersonen

Heeft u een algemene vraag voor de Actiegroep Duits? Neem contact op via info@machmit.nl

Perswoordvoerder van de Actiegroep Duits is Hendrike Oosterhof van de Duits-Nederlandse Handelskamer: Tel: 070-3114 130, e-mail: h.oosterhof@dnhk.org.  

Voor informatie over de onderwijsactiviteiten van de Actiegroep Duits kunt u contact opnemen met de onderwijsafdeling van het Duitsland Instituut Amsterdam: Tel: 020-525 3697, e-mail: info@machmit.nl

Voor informatie over de Mach-mit-Mobil kunt u contact opnemen met het Goethe-Institut Rotterdam: Tel: 010-209 20 92, e-mail: mach-mit-mobil-niederlande@goethe.de

Voor informatie over de mogelijkheden om de actiegroep te sponsoren kunt u contact opnemen met Hendrike Oosterhof van de Duits-Nederlandse Handelskamer: Tel: 070-3114 130, e-mail: h.oosterhof@dnhk.org.

 

Persberichten

Hieronder vindt u de meest recente persberichten van de Actiegroep Duits.

Dag van de Duitse taal 2019: Duits verdient beter

Een schlagerfestival, zingen en dansen op Duitse hiphop en een videoclip maken in de les: de Dag van de Duitse taal staat dit jaar in het teken van muziek. Op 26 maart zetten scholen, organisaties en bedrijven samen met de Actiegroep Duits, de Duitse taal op een muzikale manier in het zonnetje.

Persbericht 22 maart 2019 Duits verdient beter (pdf).

 

Duits essentieel voor handelsrelatie

Duitslanddag én Dag van de Duitse taal op één dag: Om succesvol zaken te doen in Duitsland blijft het voor Nederlandse ondernemers essentieel om de Duitse taal te beheersen. Dit blijkt uit resultaten van een ondernemersenquête die de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) samen met evofenedex en VNO-NCW op de Duitslanddag in Utrecht presenteerde. 

Persbericht 17 april 2018 Duits essentieel voor handelsrelatie (pdf).

 

Persuitnodiging voor de Dag van de Duitse taal op dinsdag 17 april 2018

Scholen, organisaties en bedrijven in heel Nederland vieren dinsdag 17 april 2018 de Dag van de Duitse taal. De Actiegroep Duits organiseert deze dag om aandacht te vragen voor het belang van de Duitse taal voor Nederland. Het thema van dit jaar is ‘Duits in het beroepsleven’ en wordt met verschillende activiteiten in de spotlight gezet.

Persuitnodiging 12 april 2018 (pdf).

 

Dag van de Duitse taal 2017: Duizenden scholieren doen Duitse taalquiz

Onderwijs en bedrijfsleven vragen voor de zesde keer aandacht voor de taal van onze grootste handelspartner tijdens de Dag van de Duitse taal. “Het is van groot belang dat Nederlandse scholieren Duits leren. 

Persbericht 23 maart 2017 Duizenden scholieren doen Duitse taalquiz (pdf).

 

Vijfde verjaardag Mach-mit-Mobil

Op maandag 20 februari 2017 viert het Mach-mit-Mobil van de Actiegroep Duits een mijlpaal: Het is vijf jaar geleden dat de knaloranje BMW er voor het eerst op uit trok om op middelbare scholen, ROC’s en hogescholen bij jongeren de interesse voor Duitsland en de Duitse taal aan te wakkeren. Op deze feestelijke dag gaat het Mach-mit-Mobil naar dezelfde school als tijdens het allereerste bezoek in 2012: naar het Cals College in Nieuwegein. 

Persuitnodiging 15 februari 2017: vijfde verjaardag Mach-mit-Mobil (pdf).

 

Koenders en Steinmeier bezoeken Duitse les op Eindhovense school

19-04-2016: De ministers van Buitenlandse Zaken van Nederland en Duitsland, Bert Koenders en Frank-Walter Steinmeier, brengen op donderdag 21 april van 14:00 tot 15:00 uur een bezoek aan het Christiaan Huygens College in Eindhoven. Hier zullen zij onder andere een ‘Mach-mit!’-lesprogramma van de Actiegroep Duits bijwonen. Leerlingen van de school krijgen de gelegenheid om vragen te stellen aan de bewindslieden, die op hun beurt vertellen over hun werk als minister en de rol die de Duitse taal daarbij speelt. Het bezoek wordt om 15:00 afgesloten met een gezamenlijk fotomoment bij de ‘Mach-mit-Mobil’ van de Actiegroep Duits.

Persbericht 19 april 2016: Ministers Koenders en Steinmeier bij Actiegroep in Eindhoven (pdf).

 

Dag van de Duitse taal 2016: pleidooi voor meertaligheid

30-03-2016 - Onderwijs en bedrijfsleven vragen op donderdag 21 april 2016 voor het vijfde jaar op rij aandacht voor de taal van ons grootste buurland tijdens de Dag van de Duitse taal. Ondanks de toenemende aandacht voor het belang van Duitse taalkennis – zeker in de grensstreek – komt meertaligheid in het Nederlandse onderwijs steeds verder in het gedrang. In het onlangs gepresenteerde eindadvies van het Platform Onderwijs2032 is het verplicht leren van een tweede vreemde taal volledig komen te vervallen. Dit is niet alleen in strijd met de EU-richtlijnen over het vreemdetalenonderwijs, maar kan er gezien het toenemende tekort aan docenten Duits ook snel toe leiden dat scholen het vak Duits in het geheel zullen schrappen. Een onwenselijke situatie, die bovendien zeer nadelig is voor de concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven. Op de Dag van de Duitse taal wordt daarom ook dit jaar op diverse manieren aandacht gevraagd voor het belang van Duitse taalkennis.

Persbericht 30 maart 2016: Vijfde dag van de Duitse taal (pdf).

 

Toekomst schoolvak Duits thema vierde Dag van de Duitse taal

20-04-2015 – Onderwijs en bedrijfsleven komen tijdens de vierde landelijke Dag van de Duitse taal op donderdag 23 april 2015 weer in actie om de taal van ons grootste buurland te promoten. Meer dan 200 scholen, universiteiten en bedrijven door het hele land hebben eigen activiteiten voor deze dag aangekondigd. Met hun acties willen ze benadrukken hoe belangrijk de Duitse taal voor Nederland is.

Persbericht 20 april 2015: Toekomst vak Duits thema Dag van de Duitse taal.

 

Kamerlid Karin Straus verzorgt aftrap Dag van de Duitse taal

17-04-2015 – Tweede Kamerlid Karin Straus (VVD) verzorgt op maandag 20 april de eerste actie in het kader van de Dag van de Duitse Taal. Op de afdeling tweetalig Duits van het Valuascollege in Venlo geeft zij tussen 10:30 en 10:50 uur een gastles Duits aan combinatieklas 2 havo/atheneum. De gastles is de eerste van meer dan 200 acties die komende week door scholen en bedrijven in het hele land worden georganiseerd om aandacht te vragen voor het belang van de Duitse taal.

Persbericht 17 april 2015: Karin Straus geeft aftrap Dag van de Duitse taal.

 

Actiegroep blij met ronde tafel over belang taalkennis

04-03-2015 - De Actiegroep Duits juicht het toe dat de Tweede Kamer het belang van het vak Duits op de agenda zet en hoopt dat er maatregelen worden genomen om de kennis van de Duitse taal onder Nederlandse jongeren te vergroten. De Actiegroep maakt zich al ruim drie jaar sterk voor de positie van het vak Duits in het Nederlandse onderwijs.

Persbericht 4 maart 2015: Rondetafelgesprek belang Duits.

 

Muziekactie voor ‘Dag van de Duitse taal’ op 23 april 2015

13-02-2015 – Scholen, bedrijven en particulieren in heel Nederland kunnen op donderdag 23 april 2015 een eigen bijdrage leveren aan de vierde ‘Dag van de Duitse taal’. De Actiegroep Duits moedigt iedereen aan om tijdens deze dag, die geheel in het teken staat van de meest gesproken taal in de EU, originele acties op touw te zetten en deze van tevoren op de website www.machmit.nl aan te melden.

Persbericht 13 februari 2015: Verkiezing ‘Jouw hit? Macht mit!’ van start

 

Nieuwe Mach-mit-Mobil toonbeeld van innovatie

5-12-2014 – De schoolbezoeken van de Actiegroep Duits worden vanaf nu duurzaam afgelegd. De nieuwe ‘Mach-mit-Mobil’ die begin december officieel in gebruik werd genomen, is een volledig elektrisch aangedreven BMW i3. Met deze innovatieve auto zullen het komende jaar wederom vele tientallen scholen bezocht worden met een alternatief lesprogramma Duits.

Persbericht 5 december 2014: Nieuwe elektrische Macht-mit-Mobil (pdf).

 

Actiegroep ondersteunt motie voor stimulering Duits-onderwijs

15-04-2014 – De Actiegroep Duits ondersteunt de motie van VVD-Kamerlid Karin Straus, die vandaag door de Tweede Kamer wordt behandeld. In de motie pleit Straus ervoor dat de regering in overleg zal treden met de ambassade van Duitsland om te bekijken hoe het belang van het beheersen van de Duitse taal in Nederland beter onder de aandacht kan worden gebracht. Daarnaast wil zij scholen wijzen op het ‘Mach mit!’-programma van de Actiegroep Duits.

Persbericht 15 april 2014: Motie Straus (pdf).

 

Derde Dag van de Duitse taal pakt groots uit

11-04-2014 – In heel Nederland werd vandaag de derde Dag van de Duitse taal gevierd. Scholen, bedrijven en andere organisaties deden in het kader van de campagne ‘Mach mit!’ opnieuw enthousiast mee om de taal van ons grootste buurland en onze belangrijkste handelspartner te promoten. Naast een centrale manifestatie in Den Haag vonden er door het hele land en ook daarbuiten vele grote en kleine acties plaats.

Persbericht 11 april 2014: Derde Dag van de Duitse Taal (pdf).

 

‘Sprookjesachtig Duits’ op Haagse basisschool

03-04-2014- Voor het eerst gaat een Duitse ambassadeur op woensdag 9 april naar een Nederlandse basisschool om in het Duits het sprookje Roodkapje voor te lezen. De leerlingen van de Nutsschool Zorgvliet in Den Haag krijgen die ochtend Franz-Josef Kremp op bezoek, die hier sinds een jaar ons grootste buurland vertegenwoordigt. In het kader van de landelijke campagne ‘Mach mit!’ zet hij zich persoonlijk in om jongeren te enthousiasmeren voor de Duitse taal.

Persbericht 3 april 2014: Sprookjesachtig Duits 2014 (pdf).

 

Meer dan 100 acties op derde Dag van de Duitse taal

01-04-2014 - Tijdens de derde landelijke ‘Dag van de Duitse taal’ op donderdag 10 april 2014 komen onderwijs en bedrijfsleven weer in actie om de taal van ons grootste buurland te promoten. Meer dan 100 scholen, universiteiten en bedrijven in het hele land hebben eigen activiteiten voor deze dag aangekondigd. Met de acties willen ze benadrukken hoe belangrijk de Duitse taal is voor Nederland.

Persbericht 1 april 2014: Dag van de Duitse Taal 2014 (pdf).

 

Nummers muziekactie ‘Dag van de Duitse taal’ bekend

18-02-2014 – Voor de ‘Dag van de Duitse taal’ op donderdag 10 april 2014 roept de Actiegroep Duits middelbare scholieren weer op om hun stem te laten horen. Tot en met 28 februari 2014 kunnen zij op de campagnewebsite www.machmit.nl hun favoriet uit vijf actuele Duitse popnummers kiezen. Met een eigen interpretatie van de winnende hit kunnen zij vervolgens op de Dag van de Duitse taal een prijs voor de hele klas winnen.

Persbericht 18 februari 2014: Nummers Muziekactie Dag van de Duitse Taal (pdf).

 

Derde ‘Dag van de Duitse taal’ op 10 april 2014

06-02-2014 – Scholen, bedrijven en particulieren in heel Nederland kunnen op donderdag 10 april 2014 met eigen initiatieven een bijdrage leveren aan de derde ‘Dag van de Duitse taal’. Iedereen wordt opgeroepen om tijdens deze dag, die geheel in het teken staat van de meest gesproken taal in de EU, originele acties uit te voeren en deze van tevoren op de website http://machmit.nl aan te melden.

Persbericht 6 februari 2014: ‘Dag van de Duitse taal 2014′ (pdf).