Voor de vierde keer schreef de Actiegroep Duits de verkiezing tot Docent Duits van het jaar uit. Met dit initiatief willen wij laten zien hoe aantrekkelijk Duits als vak kan zijn en aandacht besteden aan de inspirerende docenten Duits die het Nederlandse onderwijs rijk is. 

Op vrijdag 12 maart 2021 is in een feestelijke online bijeenkomst bekend gemaakt dat de Docent Duits van het jaar 2021 Helmi Deelen van het Nuenens College is geworden. Hartelijk gefeliciteerd! Naast dat zij zich een jaar lang Docent Duits van het jaar mag noemen, heeft zij een nascholingsweeks bij een Goethe-Institut in Duitsland gewonnen. Met maar een paar stemmen minder dan Helmi wint Sandra Lussing van de KSG de Breul een abonnement op het tijdschrift Deutsch perfekt.

Bekijk hier de prijsuitreiking waar de twee genommineerde docenten uitleg geven over hun lesmateriaal en tips geven aan beginnende docenten Duits: 

Lees hier een interview met Helmi Deelen in het Eindhovens Dagblad: ‘Deze taal voelt voor mij als een jas die ik aantrek’.

Meer over de genomineerde docenten

Helmi Deelen, docente Duits op het Nuenens College

Docente Duits, het zit al 33 jaar diep in mij geworteld. Ik houd van eenvoudige, gevarieerde, uitdagende opdrachten en geef leerlingen graag autonomie. Daardoor motiveer ik ze en laat eenieder uitblinken op zijn of haar manier en niveau. Dit geeft mij voldoening en energie en houdt me fris in mijn hoofd. Mijn opdrachten en enthousiasme deel ik graag met al mijn collega's (vaak via de facebookpagina Leraar Duits).

Lesidee

Download hier het onderwijsmateriaal van Helmi Deelen (pdf). Hierin vindt u een onderwijsproject voor de eerste lessen Duits voor mavo leerlingen.

 

 

Sandra Lussing, docente Duits op de KSG de Breul 

Mijn naam is Sandra Lussing en 2017 behaalde ik mijn bevoegdheid Duits. Ik ging aan het werk op KSG de Breul, na 11 jaar in het VSO gewerkt te hebben. Ik was verrast door de nominatie. Mijn collega’s in de sectie zijn voor mij een bron van inspiratie. Ik leer van ze en probeer een goed voorbeeld voor hen te zijn en ze te prikkelen met leuke lesideeën en materialen, maar ook met het ontwikkelen van curriculum en visie. Daarnaast probeer ik mijn leerlingen zo goed mogelijk te begeleiden en te enthousiasmeren voor de taal. Dat doe ik onder andere door ze voor te lezen, waaronder het sprookje van Rotkäppchen. Een bron van hilariteit of start van een literatuur- of schrijfopdracht.

Lesidee

Download hier het onderwijsmateriaal van Sandra Lussing (pdf) met verschillende lesideeën om het thema sprookjes in de klas in te zetten.