We kijken terug op een zeer geslaagde Dag van de Duitse taal, dit jaar met het thema "Duits in het beroepsleven"

Ondernemers die met scholieren in gesprek gingen over het nut van de Duitse taal; meer dan 1.500 schoolklassen die meededen aan onze quiz over Duits in het beroepsleven; BN'ers die bewezen dat Duits spreken niet moeilijk is; een ‘Duitse dinsdag’ op Radio2; meer dan 100 creatieve activiteiten op scholen in heel Nederland; nieuwe Duitse Lieblingswörter, zoals ‘Spitzengeschwindigkeit’ van Klaas van Kruistum, een trending hashtag op Twitter en talrijke overtuigende pleidooien voor de Duitse taal: dat was de Dag van de Duitse taal 2018. We kijken terug op een heleboel mooie momenten, inspirerende bijeenkomsten en indrukwekkend veel media-aandacht!

 

Deelnemende scholen

Ontzettend veel scholen in Nederland hebben aandacht besteed aan de Dag van de Duitse taal 2018. Een recordaantal van ruim 1.500 klassen deden mee met onze landelijke quiz "Duits in het beroepsleven". Scholieren luisterden veel Duitse muziek en aten worst of brezels in de pauze. We hebben veel docenten en leerlingen in typische Dirndl of Lederhosen gezien of helemaal gestoken in de Duitse kleuren zwart-rood-goud. Maar er waren ook Duitse modeshows, speurtochten, gastsprekers, kooklessen, tekenwedstrijden... We zijn op dit moment bezig een mooi overzicht te maken en zijn ook benieuwd naar uw actie. Stuur ons uw foto's via mail (info@machmit.nl), Facebook of Twitter. Alle foto's die wij hebben ontvangen van de Dag van de Duitse taal 2018 vindt u in ons fotoalbum.

 

Duitslanddag

De Actiegroep Duits was aanwezig op de Duitslanddag in Utrecht, georganiseerd door de Duits-Nederlandse-Handelskamer (DNHK). De Duitslanddag was dit jaar voor het eerst gekoppeld aan de Dag van de Duitse taal. Deze groot opgezette netwerkdag was ook voor ons als Actiegroep een succes: alle panelleden, van bedrijven als Randstad tot Tony Chocolonely, benadrukten het belang van de Duitse taal om de omzet van je bedrijf te vergroten. Op twee momenten vond er een livestream plaats met scholen, hier terug te kijken. Leerlingen van het ROC Da Vinci in Dordrecht en CSG Willem van Oranje in Oud-Beijerland hadden vragen voorbereid om meer te weten te komen over het Duitse bedrijfsleven en interessante verschillen in de bedrijfscultuur. De panelleden legden uit dat veel Duitsers wel (een beetje) Engels spreken, maar dat als je ze in hun moedertaal benadert, dit de zaken zeker ten goede komt! Duitsers zijn bovendien prettige en betrouwbare handelspartners. De Duitse ambassadeur Dhr. Brengelmann sprak daarnaast over het belang van de verankering van het schoolvak Duits in het Nederlandse curriculum, voor de handel, maar ook in het kader van essentiële politieke en culturele uitwisselingen.

 

Social media

Voor een groot deel van de dag was #DagvandeDuitsetaal het nummer 1 trending topic in Nederland. Ook op Facebook en Instagram werd deze bijzondere dag uitgebreid besproken. Velen deelden hun favoriete Duitse woord, mooie Duitse liedjes, Duitse feitjes of raadsels. En natuurlijk werd tussendoor ook gesproken over het belang van de Duitse taal voor Nederland, bijvoorbeeld door onze ambassadeur Arnon Grunberg. Voor een indruk, kijk op onze pagina's op Twitter en Facebook of kijk via deze link terug op de diverse bijdrages over dit thema op Twitter.

 

De Actiegroep Duits in Zwolle 

De Actiegroep Duits was in Zwolle vertegenwoordigd bij de opening van de Dag van de Duitse taal op het Deltion College. De studenten namen in groepen deel aan het programma van de Mach-mit-Mobil. Na een presentatie over het belang over het belang van de Duitse taal deden ze mee met de landelijke Mach Mit Duits-quiz. Tijdens de presentatie werd duidelijk dat Duits helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.

 

Media-aandacht 

Verschillende landelijke en lokale media schonken aandacht aan de Dag van de Duitse taal: we zagen interessante artikelen, grappige video's en bijzondere acties. Een kort overzicht:

Nederland zingt de schlager weer uit volle borst mee, Trouw

L1 AvondGasten: 'We moeten het Duits aantrekkelijker maken voor scholieren'

9 BN’ers die bewijzen dat Duits helemaal niet moeilijk is, RTL Boulevard

Hoe goed is jouw Duits? EditieNL

Jongeren vinden Duits steeds leuker, het Algemeen Dagblad 

Burgemeester Winterswijk over het belang van de Duitse taal Radio 1, Eenvandaag

Video: RTV Drenthe over de Dag van de Duitse taal 

Duitse Dinsdag, Radio 2, De Wild in de middag

Erasmus in Duitse sferen, Aavisie Omroep Almelo

L1Limburg over de Dag van de Duitse taal

'Het scheelt dat Duits best veel overeenkomsten heeft met Gronings', RTV Noord 

Können wir bei BNR noch ein bisschen Deutsch reden, oder?! BNR Nieuwsradio 

Scholieren vieren samen met ondernemers, de Nationale Onderwijsgids

Rob Kleijs - Op de koffie, Omroep Gelderland (deel 2, vanaf min. 40)

 

EenVandaag besteedde de daaropvolgende week ook aandacht aan de behoefte aan een goede kennis van de Duitse taal op de Nederlandse arbeidsmarkt:

 

 

Foto met dank aan Vso PC Westerbeek in Den Haag. 

Nog veel meer foto's van de Dag van de Duitse taal 2018 in ons fotoalbum