Rappende scholieren, zingende collega’s, inspirerende songteksten, musical- en dansworkshops, karaokesessies en veel aandacht voor het belang en de schoonheid van de Duitse taal: wij kijken terug op een succesvolle Dag van de Duitse taal 2019. Dit jaar was het thema muziek, met het doel om leerlingen spelenderwijs kennis te laten maken met de Duitse taal en te laten proeven van de Duitse cultuur.

Eigen Acties

Onze Mach-mit-muziekquiz is maar liefst 831 keer gemaakt. De winnaar is klas J2A (VMBO-BK) van het Bornego College Joure. Gefeliciteerd! De klas heeft een Duits etentje gewonnen, gesponsoord door Noordhoff Uitgevers. De quiz is nog steeds online. Doe mee!

Daarnaast organiseerden de leden van de Actiegroep Duits op de Dag van de Duitse taal de volgende activiteiten:

 

Scholen

Basisscholen, middelbare scholen en mbo-scholen in heel Nederland vierden de Dag van de Duitse taal met talrijke activiteiten. Ze organiseerden workshops voor Duitse en Nederlandse scholieren, gastlezingen en etentjes met Duitse lekkernijen, draaiden en zongen Duitstalige nummers en voerden toneelstukken op. Bekijk onze overzichtskaart met een selectie van initiatieven of meld nu nog uw eigen initiatief aan

Maar liefst 215 scholen hebben een Mach-mit-pakket besteld met lesmateriaal, vrolijke feestartikelen, goodies & snacks. 

 

Sociale Media

De hashtag #dagvandeduitsetaal was trending op Twitter en kreeg ook op andere social media platformen veel aandacht.

De dag begon goed met een cover van "Ich bin wie du - Marianne Rosenberg", gezongen door medewerkers van het Duitsland Instituut en het Goethe-Institut en studenten Duitslandstudies/Duitse taal en cultuur:

 

Veel mensen deelden hun favoriete nummers, soms zelfs hele playlists. Duitslandweb vroeg hun twittervolgers om hun favoriete songteksten te delen. Ook werden er veel woordgrapjes en andere leuke berichten gedeeld.

 

Ook onze Mach-mit-ambassadeurs twitterden mee:

 

Media aandacht

 Ook de traditionele media had aandacht voor de Dag van de Duitse taal. Een selectie:

Op de titelfoto: optreden van scholierengroep Eklips (winnaars van de Duitse Hiphop-battle 2018) bij Kindcentrum Kloosterveen. (c) Kim Krijnen 

_____

Bekijk hier de terugblik van de Dag van de Duitse taal 2018 met het thema "Duits in het beroepsleven".