“Met haar innovatieve en inspirerende campagnes levert de Actiegroep Duits een belangrijke bijdrage aan het stimuleren van belangstelling voor de Duitse taal in Nederland.” Met deze woorden reikte Dorothee de Nijs Bik, voorzitter van het Genootschap Nederland Duitsland, de Innovatieprijs Nederland Duitsland 2023 uit aan de Actiegroep Duits. Op deze feestelijke avond in huis Schuylenburch, de residentie van de Duitse ambassadeur, hield schrijver Arnon Grunberg de feestrede en droeg pianiste Mitsuko Saruwatari muzikaal bij.

De Actiegroep Duits brengt al meer dan tien jaar de Duitse taal op verschillende manieren onder de aandacht in Nederland. “Met initiatieven als het Mach mit! programma voor scholieren en de Dag van de Duitse taal dragen we bij aan meer interesse voor het schoolvak Duits en enthousiasme voor de Duitse taal en studie in het algemeen”, legt Synke Hotje van de actiegroep uit. “Met Duitsland als onze grootste handelspartner en het meest favoriete vakantieland, is het echt nodig om zowel onder scholieren en studenten als voor het bedrijfsleven het belang en de kennis van de Duitse taal te blijven stimuleren. We zijn dan ook heel trots op deze prijs en deze moedigt ons des te meer aan om door te gaan met dit belangrijke werk.”

De prijs ter waarde van 4.000 euro zal worden besteed aan de versterking van het bewustzijn dat een keuze voor Duits relevant is. Bijvoorbeeld door gastsprekers uit het bedrijfsleven te koppelen aan scholen binnen het project Duits werkt!

 

De Actiegroep Duits is een gezamenlijk initiatief van de Duitse Ambassade in Den Haag, het Duitsland Instituut Amsterdam, de Duits-Nederlandse Handelskamer, het Goethe-Institut Niederlande en de Zentralstelle für das Auslandsschulwesen. Lees meer over de Actiegroep Duits.

Het Genootschap Nederland Duitsland, opgericht in 1953, bevordert actief de culturele betrekkingen tussen Nederland en Duitsland. Jaarlijks organiseert het genootschap een twintigtal bijeenkomsten zoals lezingen, symposia, voordrachten, premières van Duitse films en bezoeken aan tentoonstellingen. Prominente schrijvers, wetenschappers, juristen, politici en musici uit beide landen zijn hierbij vaak te gast.