Mach Mit! | 10 redenen voor Duits

1. Duits is de meest gesproken moedertaal in de EU

Ongeveer twintig procent van de EU-burgers heeft Duits als moedertaal. Dat is dus één op de vijf EU-burgers. Behalve in Duitsland zelf wordt er Duits gesproken in Oostenrijk en Zwitserland, maar ook in (delen van) Italië, België, Luxemburg en Liechtenstein. Handig dus voor op vakantie en voor een internationale carrière. Daarnaast is Duits in veel landen een populaire tweede taal, bijvoorbeeld in Oost-Europa. Met Duits kun je dus overal mensen ontmoeten!

2. Duitsland is onze belangrijkste handelspartner

Een kwart van al onze buitenlandse handel vindt plaats met Duitsland. Onze export naar Duitsland is zelfs groter dan die naar Groot-Brittannië en Frankrijk bij elkaar. De export van Nederland naar de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen alleen is al zes keer zo groot als die naar China. Volgens Nederlandse ondernemers zou de export naar Duitsland nog kunnen toenemen wanneer we in Nederland beter Duits zouden spreken.

3. Met Duits heb je meer kansen op de Nederlandse arbeidsmarkt

Iedereen spreekt Engels, maar met Duits heb je een voorsprong. In veel beroepen speelt de Duitse taal een grote rol. Niet alleen in de grensstreek en ook niet alleen in het toerisme en de horeca. Ook in de logistiek, de zorg, de techniek, de luchtvaart en zelfs in de culturele sector heb je grote voordelen met Duits. Wist je bijvoorbeeld dat er in Nederland wel 3400 Duitse dochterbedrijven zijn gevestigd die op zoek zijn naar Nederlandse werknemers die goed Duits kunnen?

4. Met Duits is je arbeidsmarkt zes keer groter

Met kennis van de Duitse taal en cultuur opent zich een enorme arbeidsmarkt in ons buurland, maar ook in Oostenrijk en Zwitserland. Meer dan 5.000 Nederlandse bedrijven hebben bijvoorbeeld dochterbedrijven in Duitsland. Zeker in de grensregio zijn de kansen op een baan veel groter als je ook aan de andere kant van de grens kunt kijken. In veel sectoren heb je in Duitsland een veel grotere kans op een baan. Wist je bijvoorbeeld dat ze in Duitsland druk op zoek zijn naar crècheleidsters?

5. Met Duits kun je over de hele wereld werken

Geen ander volk gaat zo vaak op vakantie als de Duitsers. In Nederland zijn de Duitsers met afstand de grootste toeristengroep. Als je in het toerisme of in de horeca werkt op populaire bestemmingen zoals Amsterdam of aan de kust, dan is Duits dus uitermate handig. Maar het maakt eigenlijk niet uit waar je heen gaat: bijna overal kom je wel Duitsers tegen. Geen verrassing dus dat Duits een vereiste is bij veel banen in de toeristische sector in landen als Spanje of Italië.

6. Het is voor Nederlanders heel makkelijk om Duits te leren

Ondanks de naamvallen en de uitspraak waar je een beetje aan moet wennen is Duits voor Nederlanders geen moeilijke taal. Duits en Nederlands komen voort uit dezelfde Germaanse taal. Nederlanders bereiken al na relatief korte tijd een hoog taalvaardigheidsniveau in het Duits. Daar kun je al snel wat mee.

7. Studeren in Duitsland is veelzijdig en voordelig

Als je Duits hebt geleerd kun je na school internationale ervaring opdoen door in Duitsland te gaan studeren. Er is een netwerk van meer dan 350 onderzoeksinstellingen met een breed aanbod aan vakken en studierichtingen. Met meer dan 18.000 opleidingen is er altijd wel een studie te vinden die bij jou past. Daaronder zijn ook studies die in Nederland helemaal niet bestaan. Bovendien is studeren in Duitsland goed voor je portemonnee. Je betaalt er geen collegegeld, de kosten voor wonen en eten zijn vaak laag en je kunt je Nederlandse studiefinanciering gewoon meenemen. Kijk voor meer informatie op studereninduitsland.nl

8. Duitsland is innovatief

Duitsland investeert veel geld in innovatie en wetenschap. Met zijn uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling staat het land wereldwijd op de derde plaats. In 2011 werd 13,6 procent van alle patenten wereldwijd in Duitsland aangevraagd. Ook voor leerlingen met interesse in techniek of (natuur)wetenschap is Duits dus een goede keuze. De airbag, de MP3-techniek en voetbalschoenen met schroefnoppen: het zijn allemaal Duitse uitvindingen.

9. Beter nu dan later

Sinds de jaren ’90 is het aantal scholieren en studenten dat Duits leert en studeert met ongeveer een derde gedaald. Tegelijkertijd heeft het Goethe-Institut, het Duitse cultuur-instituut, in Nederland het aantal aanmeldingen voor taalcursussen Duits zien verdubbelen. Meestal gaat het daarbij om mensen die Duits in hun werk nodig hebben. Zij komen er helaas pas op latere leeftijd achter dat Duits belangrijker is dan ze op de middelbare school dachten.

10. Berlijn is de hipste stad in Europa

Berlijn is een culturele smeltkroes waar jonge mensen van over de hele wereld naar toe komen. De stad is een walhalla voor muzikanten, kunstenaars en ontwerpers. Het is de stad van de start-ups, jonge bedrijven met originele concepten. De fascinerende geschiedenis van Berlijn zie je nog steeds op veel plekken terug. En het leven is er zeer betaalbaar.

 

Wilt u deze redenen verspreiden? Bestel de brochures 'Daarom Duits' voor scholieren, docenten en ouders.