Quiz Dag van de Duitse taal 2018 


We maakten voor de Dag van de Duitse taal op 17 april 2018 een nieuwe taalquiz "Deutsch im Berufsleben". U kunt nog steeds meedoen via deze link. De klassen die het beste resultaat behaalden op de Dag van de Duitse taal wonnen een Duits etentje, mede mogelijk gemaakt door Noordhoff Uitgevers. Daarnaast hebben Nuffic en het Duitsland Instituut Amsterdam een speciale quiz voor het basisonderwijs ontwikkeld. 

U kunt ook nog meedoen met de quiz van de Dag van de Duitse taal 2017 en de Europese Dag van de Talen 2017.

Duitslanddag

 

Op de Dag van de Duitse taal vond ook de jaarlijkse Duitslanddag van de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) plaats. Op 17 april kwamen in Utrecht 800 ondernemers bij elkaar om alles te weten te komen over zakendoen in Duitsland. Iedereen kon er die dag via livestream bij zijn: de Actiegroep organiseerde panelgesprekken waarbij een brug werd geslagen tussen het onderwijs en het zakenleven: “Scholieren vragen – Experts antwoorden”. Wat is het belang van de Duitse taal op de werkvloer? Welke kansen liggen er voor Nederlandse ondernemers in Duitsland? En is Engels belangrijker dan Duits? Nederlandse ondernemers vertelden over hun persoonlijke ervaringen met de Duitse taal en gaven tips aan de scholieren van ROC Da Vinci in Dordrecht en CSG Willem van Oranje in Oud-Beijerland. Kijk de livestreams hier terug.

Openingspanel van de Duitslanddag van 9.30 – 10.00 uur met

- Roland Boekhout, Member Management Board Banking bij ING
- Jacques van den Broek, CEO Randstad
- Günter Gülker, directeur van de Duits-Nederlands Handelskamer (DNHK)
- Jaap Schalken, Gilde Equity Management Benelux en eigenaar van Olandese BV

Middagpanel van de Duitslanddag van 13.30 – 14.00 uur met
- Lodewijk van der Borg, technisch directeur bij Kaak Groep
- Dorien Dijkstra, Sales Manager Silver Brons & Duty Free bij Tony’s Chocolonely
- Eduard Schaepman, chief en oprichter van Tribes Inspiring Workplaces

Download de flyer (pdf)

Opening 

De feestelijke opening van de Dag van de Duitse taal 2018 vond plaats op het Deltion College in Zwolle, voor mbo-opleidingen. Na een welkomstwoord door Synke Hotje (Actiegroep Duits) en Herman Zwakenberg (Deltion College) gaven taalassistenten van de Mach-mit-Mobil gastcolleges over Landeskunde en Technik & Innovation. Ook deden de schoolklassen mee aan de landelijke Mach-mit-quiz over ‘Duits in het beroepsleven’ en volgden ze via livestream de hierboven genoemde panelgesprekken van de Duitslanddag.

Socialmedia-actie ‘Lievelingswoord’

Een tweede actie die wij organiseerden in samenwerking met de Duitslanddag was 'Lievelingswoord':

Graag zien wij jullie Duitse lievelingswoord op de Dag van de Duitse taal en ook op de Duitslanddag terug! Jullie kunnen selfies met jullie Duitse lievelingswoorden posten. Heel makkelijk:

• Schrijf jouw lievelingswoord op een A4tje, knip het uit als een tekstballon
• Neem een selfie
• Post het met de hashtags #Duitslanddag en #DagvandeDuitsetaal op Twitter, Facebook of Instagram.
• Scholieren die hun lievelingswoord hebben geknutselt (zie ideeënboekje) kunnen natuurlijk ook een foto van zichzelf met hun kunstwerk posten.

Tijdens de Duitslanddag hadden ook ondernemers de mogelijkheid om zich samen met hun Duitse lievelingswoorden te laten fotograferen. De foto’s werden met de hashtags #Duitslanddag en #DagvandeDuitsetaal op Twitter gezet.

Uw initiatieven

Scholen en bedrijven in het hele land doen elk jaar mee met leuke initiatieven om het belang van de Duitse taal voor Nederland onder de aandacht te brengen. Heeft u ook meegedaan? Dan horen wij dat graag! U kunt uw eigen initiatief aanmelden via dit webformulier. Daarnaast zijn we erg benieuwd naar foto's van uw Dag van de Duitse taal. Deel ze met ons via #DagvandeDuitsetaal of via mail info@machmit.nl

Ter ondersteuning van uw initiatief op school of in uw bedrijf biedt de Actiegroep lesmaterialen en ideeën aan. Daarnaast kunnen scholen elk jaar enkele weken voor de Dag van de Duitse taal een Mach-mit-pakket bestellen. In dit pakket vindt u materiaal om uw lokaal mee te versieren, lesmateriaal en zoetigheid. 

Nog meer evenementen van leden van de Actiegroep

De leden van de Actiegroep organiseerden op de Dag van de Duitse taal ook zelf evenementen. Lees hieronder meer hierover:

Boekpresentatie: Sungs Laden van Karin Kalisa in de Duitse ambassade in Den Haag
Organisatie: Duitse ambassade in Den Haag

Kleinkust/cabaret: Marc-Uwe Kling en Erik van Muiswinkel: Die Känguru-Chroniken in Boom Chicago, Amsterdam
Een samenwerking van het Goethe-Institut Niederlande, Uitgeverij De Harmonie (uitgever van de Nederlandse vertaling De kangoeroekronieken) en het Duitsland Instituut Amsterdam.

Boekpresentatie: Cultuuruitwisseling - Duitse cultuur in transnationaal perspectief in Spui25, Amsterdam
Organisatie: Duitsland Instituut Amsterdam

Sprachstammtisch: Een speciale editie van de tweewekelijkse Sprachstammtisch waar iedereen die graag Duits spreekt welkom is met gratis Duitse snacks. 
Initiatief: DAAD-taalassistente van het Duitsland Instituut Amsterdam

Frühstücksei XXL: Wekelijks publiceert de Onderwijsafdeling van het Duitsland Instituut Amsterdam het Frühstücksei; een verfrissende en actuele start van de les. Speciaal voor de Dag van de Duitse taal 2018 is er een extra uitgebreid Frühstücksei ontwikkeld.