Thema 2019: Duitstalige muziek

Van Herbert Grönemeyer tot Casper en van Nena tot Revolverheld: met het motto "Duitstalige muziek" wordt duidelijk dat de Duitse taal niet alleen nuttig is, maar ook mooi en poëtisch.

Op deze website kunnen scholen inspiratie voor 'muzikale' activiteiten opdoen, hun eigen initiatief aanmelden en konden tot 17 februari een Mach-mit-pakket met leuke gadgets, lesmateriaal en versieringen bestellen.

Nationale quiz

Op de dag zelf konden schoolklassen meedoen aan onze interactieve webquiz over Duitstalige muziek. De 'beste' klas van Nederland wordt via Facebook bekend gemaakt en wint een Duits etentje, gesponsord door Noordhoff Uitgevers. De quiz kan nog steeds gedaan worden, net als die van vorige jaren. Ze zijn te vinden op machmit.nl/quiz

 

Daarnaast organiseerde de leden van de Actiegroep Duits ook evenementen op de Dag van de Duitse taal zelf: 

Duitsland Instituut Amsterdam: Muzikaal programma op basisschool scholengroep Plateau in Assen

Het Duitsland Instituut Amsterdam is op de Dag van de Duitse taal met een muzikaal programma te gast op de basisschool van scholengroep Plateau in Assen. In interactieve gastlessen leren de scholieren meer over Duitstalige muziek en gaan ze zingend en dansend aan de slag met een Duitse musical. Daarnaast zal Hip Hop-groep Eklips van het CSG Beilen optreden, de winnaars van de landelijke Duitse Hip Hop-battle 2018.   

 

Nuffic: Bootconferentie Buurtaal voor allemaal. Praktisch DE/NL? Ja bitte!

  • Hoe implementeer ik buurtaalonderwijs Duits op mijn school?
  • Welke lesmaterialen zijn er?
  • Welk lesmateriaal voor de aansluiting PO/VO is door Nuffic ontwikkeld?
  • Hoe onderhoud je contact met leerlingen over de grens?
  • Welke subsidies zijn beschikbaar?

Het komt aan bod tijdens de bootconferentie op de Rijn op dinsdag 26 maart 2019. De Graaf van Bylant vaart van Tolkamer naar Emmerich en terug. Floor Haanstra & Riet Steffann van het Kenniscentrum Buurtalen van Nuffic nodigen u hiervoor van harte uit. In samenwerking met verschillende partijen hebben we een programma samengesteld dat vooral praktische handvatten biedt aan degenen die buurtaalonderwijs geven.

Programma
Er is naast de workshops en een inspirerend (werk)bezoek aan Emmerich volop ruimte voor ontmoeting en het uitwisselen van praktijkverhalen. Neem uw paspoort mee want we gaan de grens twee keer over!

Meer informatie & aanmelden

Omdat buurtaalonderwijs niet in het curriculum zit, is deze dag gratis toegankelijk. De conferentie richt zich op leraren in het basis- en voortgezet onderwijs, andere lesgevers en schooldirecteuren. 

 

Goethe-Institut Niederlande en Duits in beroepscontext: Manifestatie voor het bedrijfsleven

Op 26 maart vindt een manifestatie plaats op het historische bedrijvenpark van DRU in Ulft. Deze manifestatie is gericht op bedrijven en op scholen voor beroepsonderwijs. 

Het motto is: spreek de taal van je klant; spreek Duits!

Duitsland is verreweg de grootste handelspartner van Nederland. Een goede relatie met Duitse bedrijven is daarom van groot belang voor ons bedrijfsleven. Veel Nederlandse bedrijven hebben direct of indirect te maken met Duitse klanten of opdrachtgevers. Een bedrijf waarvan het personeel zich in het Duits kan uitdrukken heeft een duidelijk marktvoordeel. De Nederlands-Duitse Handelskamer heeft een onderzoek laten doen waaruit blijkt dat Duitse opdrachtgevers veelal geen genoegen nemen met Engels als voertaal. Wie Duits kan spreken heeft een streepje voor!

Duits zit in de lift in het Nederlands beroepsonderwijs

Nadat het aanbod van het vak Duits in het MBO zich jarenlang in een neerwaartse spiraal bevond, is er nu een verheugende opleving. Duits wordt weer aan steeds meer ROC’s en daarbinnen bij steeds meer opleidingen aangeboden. Bij de keuzeprogramma’s van de ROC’s staat Duits opeens in de top vijf!

Gemeenschappelijk belang van bedrijfsleven en MBO beroepsopleidingen

Beroepsopleidingen en bedrijfsleven hebben hier een gemeenschappelijk belang: onze toekomstige vakmensen moeten de Duitse taal beheersen, zodanig dat ze met vakcollega’s uit het buurland kunnen communiceren. Duits moet je leren in de beroepscontext, jongeren moeten hun mondje kunnen roeren in het Duits en de vaktaal beheersen.

Activiteiten tijdens de manifestatie.

1) Bedrijfspresentaties

Tijdens de manifestatie zal een aantal Nederlandse bedrijven dat intensieve contacten onderhoudt met Duitse partners een kijkje in de keuken geven: hoe is de bedrijfscultuur in het buurland en welke vaardigheden worden van medewerkers verwacht in het contact met Duitse collega’s, klanten en opdrachtgevers?

2) De bouwnijverheid in Nederland en Duitsland

Experts op het gebied van bouwnijverheid en bouwopleidingen hebben de dynamiek van de bouwsector in beide landen vergeleken. In beide landen is er een sterke groei in deze sector. Duitsland wordt een steeds interessantere markt en aan beide kanten van de grens is men naarstig op zoek naar gekwalificeerd personeel. Op de manifestatie worden de onderzoeksresultaten gepresenteerd. Dit onderzoek is van belang voor bouwbedrijven die zich oriënteren op Duitsland en voor Bouwopleidingen in de grensregio.

3) Bijeenkomst voor de bestuurders van de ROC’s die aangesloten zijn bij Duits in de Beroepscontext

Nu Duits binnen het MBO weer in de lift zit, kunnen we ons richten op de kwaliteit. Bedrijven hebben er behoefte aan dat hun medewerkers hun Duitse klanten te woord kunnen staan, weten welke omgangsvormen Duitsers op prijs stellen en minstens zo belangrijk: hun vaktaal beheersen. Duits in de Beroepscontext biedt een examen waarin de kandidaat die vaardigheden moet laten zien. Het examen is ontwikkeld in nauwe samenwerking met het Goethe Instituut. De kwaliteit van de examens wordt door het Goethe instituut gegarandeerd. Het Goethe-Siegel is in heel Duitsland een vertrouwd keurmerk. In het afgelopen jaar hebben zich 14 ROC’s bij deze examensystematiek aangesloten. Tijdens de manifestatie vindt de eerste bijeenkomst plaats van aangesloten scholen.

4) Duits in de Beroepscontext in de praktijk

Scholen voor beroepsonderwijs laten zien hoe interessant de lessen Duits worden, wanneer aangesloten wordt bij de werkelijkheid van het beroep waar jongeren voor hebben gekozen. Er wordt onder meer een app gepresenteerd, waarmee medewerkers van bedrijven op het moment dat ze in Duistand aan het werk zijn vakbegrippen en korte zinnen, die specifiek zijn voor het beroep, kunnen lezen en beluisteren op hun smartphone. De app is al ontwikkeld voor bouw, installatietechniek en horeca. Er wordt gewerkt aan toepassingen voor andere relevante beroepen, zoals logistiek.

Aanmelden voor de conferentie mbo kan via lambert.teerling@gmail.com

Download hier de uitnodiging van het evenement (pdf)

 

 

2018

Quiz Dag van de Duitse taal 2018 


We maakten voor de Dag van de Duitse taal op 17 april 2018 een nieuwe taalquiz "Deutsch im Berufsleben". U kunt nog steeds meedoen via deze link. De klassen die het beste resultaat behaalden op de Dag van de Duitse taal wonnen een Duits etentje, mede mogelijk gemaakt door Noordhoff Uitgevers. Daarnaast hebben Nuffic en het Duitsland Instituut Amsterdam een speciale quiz voor het basisonderwijs ontwikkeld. 

U kunt ook nog meedoen met de quiz van de Dag van de Duitse taal 2017 en de Europese Dag van de Talen 2017.

Duitslanddag

 

Op de Dag van de Duitse taal vond ook de jaarlijkse Duitslanddag van de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) plaats. Op 17 april kwamen in Utrecht 800 ondernemers bij elkaar om alles te weten te komen over zakendoen in Duitsland. Iedereen kon er die dag via livestream bij zijn: de Actiegroep organiseerde panelgesprekken waarbij een brug werd geslagen tussen het onderwijs en het zakenleven: “Scholieren vragen – Experts antwoorden”. Wat is het belang van de Duitse taal op de werkvloer? Welke kansen liggen er voor Nederlandse ondernemers in Duitsland? En is Engels belangrijker dan Duits? Nederlandse ondernemers vertelden over hun persoonlijke ervaringen met de Duitse taal en gaven tips aan de scholieren van ROC Da Vinci in Dordrecht en CSG Willem van Oranje in Oud-Beijerland. Kijk de livestreams hier terug.

Openingspanel van de Duitslanddag van 9.30 – 10.00 uur met

- Roland Boekhout, Member Management Board Banking bij ING
- Jacques van den Broek, CEO Randstad
- Günter Gülker, directeur van de Duits-Nederlands Handelskamer (DNHK)
- Jaap Schalken, Gilde Equity Management Benelux en eigenaar van Olandese BV

Middagpanel van de Duitslanddag van 13.30 – 14.00 uur met
- Lodewijk van der Borg, technisch directeur bij Kaak Groep
- Dorien Dijkstra, Sales Manager Silver Brons & Duty Free bij Tony’s Chocolonely
- Eduard Schaepman, chief en oprichter van Tribes Inspiring Workplaces

Download de flyer (pdf)

Opening 

De feestelijke opening van de Dag van de Duitse taal 2018 vond plaats op het Deltion College in Zwolle, voor mbo-opleidingen. Na een welkomstwoord door Synke Hotje (Actiegroep Duits) en Herman Zwakenberg (Deltion College) gaven taalassistenten van de Mach-mit-Mobil gastcolleges over Landeskunde en Technik & Innovation. Ook deden de schoolklassen mee aan de landelijke Mach-mit-quiz over ‘Duits in het beroepsleven’ en volgden ze via livestream de hierboven genoemde panelgesprekken van de Duitslanddag.

Socialmedia-actie ‘Lievelingswoord’

Een tweede actie die wij organiseerden in samenwerking met de Duitslanddag was 'Lievelingswoord':

Graag zien wij jullie Duitse lievelingswoord op de Dag van de Duitse taal en ook op de Duitslanddag terug! Jullie kunnen selfies met jullie Duitse lievelingswoorden posten. Heel makkelijk:

• Schrijf jouw lievelingswoord op een A4tje, knip het uit als een tekstballon
• Neem een selfie
• Post het met de hashtags #Duitslanddag en #DagvandeDuitsetaal op Twitter, Facebook of Instagram.
• Scholieren die hun lievelingswoord hebben geknutselt (zie ideeënboekje) kunnen natuurlijk ook een foto van zichzelf met hun kunstwerk posten.

Tijdens de Duitslanddag hadden ook ondernemers de mogelijkheid om zich samen met hun Duitse lievelingswoorden te laten fotograferen. De foto’s werden met de hashtags #Duitslanddag en #DagvandeDuitsetaal op Twitter gezet.

Uw initiatieven

Scholen en bedrijven in het hele land doen elk jaar mee met leuke initiatieven om het belang van de Duitse taal voor Nederland onder de aandacht te brengen. Heeft u ook meegedaan? Dan horen wij dat graag! U kunt uw eigen initiatief aanmelden via dit webformulier. Daarnaast zijn we erg benieuwd naar foto's van uw Dag van de Duitse taal. Deel ze met ons via #DagvandeDuitsetaal of via mail info@machmit.nl

Ter ondersteuning van uw initiatief op school of in uw bedrijf biedt de Actiegroep lesmaterialen en ideeën aan. Daarnaast kunnen scholen elk jaar enkele weken voor de Dag van de Duitse taal een Mach-mit-pakket bestellen. In dit pakket vindt u materiaal om uw lokaal mee te versieren, lesmateriaal en zoetigheid. 

Nog meer evenementen van leden van de Actiegroep

De leden van de Actiegroep organiseerden op de Dag van de Duitse taal ook zelf evenementen. Lees hieronder meer hierover:

Boekpresentatie: Sungs Laden van Karin Kalisa in de Duitse ambassade in Den Haag
Organisatie: Duitse ambassade in Den Haag

Kleinkust/cabaret: Marc-Uwe Kling en Erik van Muiswinkel: Die Känguru-Chroniken in Boom Chicago, Amsterdam
Een samenwerking van het Goethe-Institut Niederlande, Uitgeverij De Harmonie (uitgever van de Nederlandse vertaling De kangoeroekronieken) en het Duitsland Instituut Amsterdam.

Boekpresentatie: Cultuuruitwisseling - Duitse cultuur in transnationaal perspectief in Spui25, Amsterdam
Organisatie: Duitsland Instituut Amsterdam

Sprachstammtisch: Een speciale editie van de tweewekelijkse Sprachstammtisch waar iedereen die graag Duits spreekt welkom is met gratis Duitse snacks. 
Initiatief: DAAD-taalassistente van het Duitsland Instituut Amsterdam

Frühstücksei XXL: Wekelijks publiceert de Onderwijsafdeling van het Duitsland Instituut Amsterdam het Frühstücksei; een verfrissende en actuele start van de les. Speciaal voor de Dag van de Duitse taal 2018 is er een extra uitgebreid Frühstücksei ontwikkeld.