Duitse taal belangrijk? “Jazeker!” zullen vrijwel alle ondernemers antwoorden die actief zijn in Duitsland. Maar voor scholieren is dat minder vanzelfsprekend. Want hoewel de Duits-Nederlandse handel record na record verbreekt, zit het vak Duits op de middelbare school in de knel. Daarbij loopt ook het lerarentekort steeds verder op: naar verwachting zijn er in 2026 bijna 300 voltijd docenten Duits te weinig. De Actiegroep Duits wil het tij keren. Om het schoolvak Duits een positieve boost te geven, organiseren ze de Dag van de Duitse taal die samenvalt met de Duitslanddag voor ondernemers op 11 oktober. 

Hoewel Duitsers steeds beter Engels spreken, blijft de Duitse taal essentieel bij het zakendoen in Duitsland. Nederlandse ondernemers hebben duidelijk een streep voor als ze de taal spreken. Maar ook voor de internationale betrekkingen, voor culturele uitwisselingen en bijvoorbeeld de zorg levert de beheersing van de taal voordelen op. 

Komende dinsdag, op de Dag van de Duitse taal, wordt veel gedaan om Duits in het zonnetje te zetten: een digitale interactieve escape room, een online quiz en Mach-mit-pakketten die aan de 150 deelnemende scholen zijn gestuurd. Deze scholen maken dinsdag een feestje van de Duitse les met de inhoud van de pakketten, waaronder leerballen, leesvoer en gadgets – alles Duitstalig natuurlijk.  

Scholieren in gesprek met ondernemers

Daarnaast gaan op 11 oktober twee klassen van het Comenius Lyceum uit Amsterdam vanuit hun klaslokaal Duits in gesprek met bedrijven op de Duitslanddag in Amersfoort. Via een beeldverbinding spreken de leerlingen met ondernemers zoals Signature Foods (bekend van Johma Salades) en ING, die al succesvol zijn in Duitsland. Ook de Duitse ambassadeur Cyrill Nunn en de burgemeester van Amersfoort gaan met de leerlingen in gesprek. Presentator Klaas van Kruistum leidt dit panelgesprek, net als het ochtendpanelgesprek waaraan Chantal Janzen, Coolblue en supermarktketen Lidl deelnemen. Stuk voor stuk succesvolle ondernemers en ondernemingen die de carrièremogelijkheden in Duitsland duidelijk kunnen maken.  

Nacht der deutschen Sprache

De Dag van de Duitse taal is niet alleen voor scholieren. Via Zoom kan iedereen die Duits op een aansprekende manier wil oefenen, meedoen aan de Sprachstammtisch. Hier wordt tijdens de ‘Nacht der deutschen Sprache’ ’s avonds Duits geoefend in kleine groepjes en wordt het klassieke “Stadt, Land, Fluss” gespeeld, wat perfect bij het thema van dit jaar aansluit: reizen.  

Duits leren … in Duitsland

Reizen is namelijk een belangrijk onderdeel bij het leren van de taal. “Hoewel steeds meer Nederlanders Duitsland als vakantieland (her)ontdekken, organiseert de helft van alle scholen geen uitwisseling met het buurland”, aldus Synke Hotje van het Duitsland Instituut Amsterdam. Ze vertelt dat ook veel toeristenopleidingen hun studenten zien worstelen met Duits. “De beste manier om de taal te leren, is om naar het land toe te gaan”, legt ze uit. 

Over de Actiegroep Duits

De Actiegroep Duits is een samenwerking tussen de Duitse Ambassade in Den Haag, de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK), het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA), het Goethe-Institut Niederlande en de Zentralstelle für das Auslandsschulwesen (ZfA). De Actiegroep organiseert naast de Dag van de Duitse taal ook activiteiten zoals de Mach-mit-Mobil, de verkiezing Docent Duits van het jaar en ‘Duits werkt’. Meer informatie over de Dag van de Duitse taal op www.machmit.nl/dag-van-de-duitse-taal