Eigenlijk wilden wij vandaag met z’n allen de Dag van de Duitse taal vieren, maar helaas moeten we thuis blijven vanwege het coronavirus. Wat nu? Wij hebben hieronder een aantal alternatieve bezigheden op een rijtje gezet, zodat je óók vanuit huis aan de slag kunt gaan met Duitstalige literatuur. Viel Spaß! 

 

9:00      Frühstücken onder het genot van een Duitstalige podcast of leesboek

Het kan zijn dat je vroeg in de morgen liever naar iets luistert, dan dat je iets leest. Podcasts of luisterboeken bieden dan uitkomst.

Duitslandweb zocht uit dat er duizenden Duitse boeken als luisterboek online staan. Je kunt deze beluisteren via Spotify, vorleser.net en het Goethe-Institut.

Tips voor de beste Duitstalige boeken- en literatuurpodcasts kun je vinden in dit lijstje en zijn te beluisteren via Spotify.

 

10:00    Je dagelijkse sportmomentje terwijl je naar Duitstalige muziek luistert

Sporten gaat altijd beter met muziek aan. Kunnen muziek en literatuur wel samengaan? Ja zeker! Het kan namelijk zijn dat muziek beïnvloed is door literaire werken. Luister bijvoorbeeld naar de Mach Mit! afspeellijst ‘Dag van de Duitse taal’ waarin je verschillende nummers langs hoort komen die gedeeltelijk gebaseerd zijn op Duitstalige literatuur.

 

12:00    Organiseer een kleine literaire lunch

Organiseer samen met je partner, familie of huisgenoot een kleine literaire lunch en draag jouw favoriete Duitse gedicht aan hen voor. Dit kan natuurlijk ook met vrienden en collega’s door met elkaar te videobellen!

Zoek je nog ideeën voor een mooi Duits gedicht? Kijk dan eens op deze gedichtenwebsite. Via deze link vind je allemaal titels van vrouwelijke dichters.

 

15:00   Het Duitse Kaffee und Kuchen -momentje mét een mooi Duits boek

De regering heeft ons aanbevolen om zo veel mogelijk binnen te blijven. Een boek kopen in de boekenwinkel kopen zit er dus even niet in. Veel plaatselijke boekhandels hebben echter een mooi online Duitstalig aanbod, bijvoorbeeld de boekhandels Athenaeum in Amsterdam, de Drukkery in Middelburg en Vlissingen, Donner in Rotterdam en Broese Boekverkopers in Utrecht. Meer plaatselijke boekhandels mét een aantal boekentips vind je in dit overzicht van de Duitslanddesk. Daarnaast kun je natuurlijk altijd een Duitstalig boek online bestellen via bijvoorbeeld Buecher.de of via de webshop van de boekhandel De Vries Van Stockum.

Houd je ervan om boeken digitaal te lezen (e-books)? Een groot aanbod elektronische boeken kun je downloaden via Project Gutenberg of via de digitale bibliotheek van het Goethe Institut.

Voor een overzicht van Duitstalige boeken die naar het Nederlands vertaald zijn, kun je ook kijken bij het Goethe Institut, waarbij ook aandacht is voor kinder- en jeugdliteratuur. Via boekhandel Godert Walter vind je een lijstje van de bestverkochte Duitstalige titels die zij in de afgelopen tijd verkocht hebben, waarbij ook veel moderne Duitstalige boeken zijn te vinden.

En moet er voor school nog een Duits boek gelezen worden? Kijk voor tips op Lezen voor de lijst. Hier is ook onderscheid gemaakt tussen verschillende niveaus, (niveau 1 t/m niveau 6), dus voor ieder wat wils!

 

16:00    Literair leermoment

Wil je meer achtergrondinformatie over Duitstalige literatuur? Docenten en scholieren kunnen bijvoorbeeld een kijkje nemen bij de Frühstückseier van de Onderwijsafdeling van het Duitsland Instituut Amsterdam waarbij het thema literatuur centraal staat:

o   Der Literatur Nobelpreis
o   Die Frankfurter Buchmesse
o   Timur Vermes – Er is wieder da
o   Günter Grass

Tevens biedt het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) colleges aan over hedendaagse literatuur, verzorgd door germanisten Trixie Hölsgens en Jerker Spits. De literatuurcolleges zijn via de website van het DIA te bekijken.

 

20:00    De dag afsluiten met een Duitstalige literatuurverfilming

Sluit de dag ontspannen af en kijk een Duitse film. Net zoals muziek kunnen ook films en series gebaseerd zijn op literatuur.

Via ZDF kun je gratis de serie ‘Unterleuten’ bekijken. Deze serie is gebaseerd op de gelijknamige roman van Juli Zeh, die ook in Nederland onder de titel ‘Ons soort mensen’ populair is geworden.

Daarnaast kun je kostenloos de serie ‘Unsere wunderbaren Jahre’ via de ARD bekijken. Deze serie is gebaseerd op het boek van Peter Prange.

En heb je Netflix? Kijk dan bijvoorbeeld naar de volgende literatuurverfilmingen: 

o   ‘Das Boot’ (gebaseerd op de gelijknamige roman van Lothar-Günther Buchheim
o   ‘Das Parfum’ (gebaseerd op de gelijknamige roman van Patrick Süskind)
o   ‘Der Vorleser‘ (gebaseerd op de gelijknamige roman van Bernard Schlink)
o   ‘Er ist wieder da’ (gebaseerd op de gelijknamige roman van Timur Vermes)
o   ‘Nackt unter Wölfen’ (gebaseerd op de gelijknamige roman van Bruno Apitz)

De Duitstalige jeugdserie ‘Wir sind die Welle’ baseert zich op de roman ‘Die Welle’ van Morthon Rhue. Wederom te vinden op Netflix!

 

De Dag van de Duitse taal 2020 is verplaatst naar 14 september – De Actiegroep Duits hoopt dat jullie deze dag (opnieuw) met ons mee zullen vieren!